Band, Zetkastenband gebruiken.

Vorige Artikel 9 van 40 Volgende

Toepassing zetkastenband

Dit gebruik je bij stenen waar geen standaard zetting voor is, of omdat het band een mooie vorm heeft en je de steen een extra uitstraling wilt geven.

Er is band voor facet stenen (in 1 hoogte) en voor cabachon geslepen stenen ( dik 0,4mm en hoog/breed  3,2 of 4,8mm).

Het band voor cabachon stenen moet iets hoger zijn dan de bolling van de steen. De dikte van 0,4 mm is heel goed om te vormen en ook heel goed om te zetten. Dunner band dan 0,4mm is lastiger om de vormen en te slap om te zetten. Dikker band vraagt veel meer kracht om te zetten.

Voor alle band geldt:

Eerst mooi vormen om de steen (niet het band eerst uit te gloeien!). Er mag geen ruimte meer tussen band en steen zijn. Gebruik bv een platbek of halfrond tangetje. Daar moet je handigheid in krijgen door het vaak te proberen.

Dan precies op de goede lengte maken waardoor de einden goed tegen elkaar sluiten.

Na het optillen moet de vorm goed blijven, dus de uiteinde zonder spanning tegen elkaar. Wanneer ze wijken de vorm nog wat aan passen, nog een keer controleren of de steen nog goed in de zetting past. Dan warm maken (let  op! dat gaat met de brander heel snel, beslist niet roodgloeiend !) en in de uitkook. Na een paar minuten afspoelen. Met een tangetje de vlak gevijlde uiteinden tegen elkaar de zetten en solderen. Wanneer het soldeer een recht gevloeide lijn vormt, direct stoppen en in de uitkook doen.
Het band is van fijn Zilver en ik heb de ervaring dat het band goed hittebestendig is. Dus met gelijkmatige hitte het hele bandje verhitten en dan een pioentje op de naad aan de binnenkant leggen en regelmatig heel het bandje verhitten totdat het soldeer ruimschoots gaat vloeien en dan smelten dot dat het hele naadje dicht is gevloeid

Na gesoldeerd te zijn is de vorm wat steviger en kan je de onderkant op een vlakliggend schuurpapier (fijn) vlak schuren en op een plaatje solderen. Eerst nog even passen op de steen.

 

© 2018 - 2022 Webwinkelzilver | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel